PELS VOLTANTS DE LA PRESA DE SABANETA

dscn4571

Durant aquests anys una bonica vista ens ha acompanyat en les pujades i baixades a Aventura. Cada dilluns i cada divendres hem pogut contemplar La Presa de Sabaneta i també comentar si estava pujant o baixant segons l’època de l’any. Els primers kilòmetres la bordegem tot passant per les comunitats de Majagual, El Ingeñito i La Lima, en arribar a Boca de los Arroyos comencem a pujar i a pujar fins arribar a dalt de tot de la muntanya, on una meravellosa vista de la presa ens saluda majestuosament. Molts dies tot contemplant la presa ens ve un cert paral·lelisme amb el llac de Tiberiades, on Jesús va passar els anys de la seva vida pública. Què fàcil el paral·lelisme i què difícil viure molts dies eixe esperit evangèlic que tant desitgem.

img_4488

Però algunes coses si que les entenem ara millor. En aquesta cultura de camp, d’austeritat, de fe senzilla, molts passatges bíblics els comprenem ara de manera diferent. Aquesta manera de viure té més similituds en el que va envoltar a Jesús, que les nostres cultures modernes, digitalitzades i consumistes. Segurament per això ens és més fàcil captar aquí alguns detalls, que asseguts en un banc d’una església a casa nostra.

El fet de viure i compartir la vida amb la gent de les comunitats que viuen al voltant de la presa, ens ha fet entendre d’una altra manera alguns textos bíblics… ens ha ajudat a redescobrir la figura de Jesús, un Jesús diví, però a la vegada molt humà. Tan humà que tenia clar que tenia una missió però no sabia ni com, ni quan, ni on, ni a qui… però mica en mica, mentre vivia, va anar descobrint.

img_2989

Per nosaltres una paraula clau en la missió ha sigut: infants. Quan Jesús diu “Deixeu que els infants vinguin a mi; no els ho impediu, perquè el Regne de Déu és dels qui són com ells”(Mc 10, 14). Això ho interpretàvem com que teníem que ser innocents, senzills, fràgils, petits,… aquí, en els racons on la pobresa ha fet més mal i l’educació encara té molta feina, veus que els últims en menjar són ells, que moltes vegades els maltracten, que no tenen vot ni veu, que són els que fan els encàrrecs, en definitiva, són els “ningú”! És quan et dones compte que en temps de Jesús, els xiquets eren igual i que quan Jesús parla de ser com ells es refereix a ser els últims.

També ens ha fet molta gràcia descobrir que la següent cita és produeix tal qual “Per això, quan els samaritans anaren a trobar-lo, li pregaven que es quedés amb ells. I s’hi va quedar dos dies” (Jn 4, 40). Així, sense avisar, sense haver-ho planificat, sense avisar al lloc que es suposa havia d’arribar i ho farà un parell de dies més tard. Moltes vegades visitant les comunitats ens diuen: ¡Qué bien que estamos acá, quédense a amanecer! O quan ens disposem a marxar d’una casa: ¡Pero no se vayan todavía, vamos a pasar aquí el día!. Nosaltres som incapaços de canviar la nostra planificació, si no és per una causa major. No obstant ens meravella veure la facilitat que té la gent per canviar de plans, de quedar-se un o dos dies en una casa aliena esperant una connexió de transport o simplement perquè s’hi estan agust. I ho viu en tanta naturalitat, el que acull com el que és acollit. També allò de visitar un familiar malat i quedar-se unes setmanes cuidant-lo és molt habitual. I el més entranyable és quan maten la gallina, el porc, la cabra, … el que hi hagi, perquè ha arribat algú estimat. És un motiu de festa, d’acció de gràcies. Com no recordar el passatge del fill pròdig, quan el pare mana matar el vedell gras millor? Com Maria i Josep, encara hi ha dones que al seu vuitè mes d’embaràs pugen sobre una mula i baixen a Sabaneta per esperar el moment de donar a llum els seus fills.

img_5637

I nosaltres, moltes vegades ens hem hagut d’apartar, hem hagut de prendre certa distància i pregar, posar allò que estàvem vivint en mans del Pare, perquè no ens en sortíem.

Advertisements

One thought on “PELS VOLTANTS DE LA PRESA DE SABANETA

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s