FRAY ANTONIO DE MONTESINOS

images

Xafar i endinsar-te en una nova cultura, t’obre a conèixer persones i esdeveniments que desconeixies.

fray_antonUna de les preguntes inevitables quan passes per primera vegada pel passeig marítim de Santo Domingo, conegut com el Malecón, és: i aquest bon home qui és? I és que una imperiosa figura s’aixeca uns quants metres, volent cridar quelcom als quatre vents. Això és el que hi ha escrit i es veu que va pronunciar fray Antonio de Montesinos el primer diumenge d’Advent de l’any 1511:

(…) Decid ¿con qué derecho y con qué justicia tenéis en tan cruel y horrible servidumbre aquestos indios? ¿Cómo los tenéis tan opresos y fatigados, sin dalles de comer ni curallos en sus enfermedades [en] que, de los excesivos trabajos que les dais, incurren y se os mueren y, por mejor decir, los matáis por sacar y adquirir oro cada día? ¿Y qué cuidado tenéis de quien los doctrine y cognozcan a su Dios y criador, sean baptizados, oigan misa, guarden las fiestas y domingos? Estos, ¿no son hombres? ¿No tienen ánimas racionales? ¿No sois obligados a amallos como a vosotros mismos? ¿Esto no entendéis? ¿Esto no sentís? ¿Cómo estáis en tanta profundidad de sueño tan letárgico dormidos? (…) 

Montesinos va ser un dominic espanyol, que va arribar a l’illa La Espanyola – actual República Dominicana i Haití – en temps de la colonització. Va formar part d’una comunitat moguda molt més per l’esperit evangèlic que no pas pel conqueridor – esperits no sempre fàcils de distingir en aquell moment- van començar a denunciar que en molts moments s’estava actuant abusivament sobre els indis que habitaven l’illa.

Aquesta denuncia pública va ser, un antecedent directe del debat que va hi haure a la Junta de Valladolid del 1551-1552. Resumidament en aquesta trobada es van enfrontar dos postures: la de Bartolomé de las Casas, defensor dels indis i la de Juan Ginés de Sepúlveda, que defenia el dret i la conveniència del domini dels espanyols sobre els indígenes, a qui a més a més considerava com naturalment inferiors. No va hi haure una resolució final. No obstant, Bartolomé de las Casas és considerat avui pioner de la defensa dels drets humans.

Resulta difícil imaginar-se que hi hagués tanta gent convençuda de la inferioritat d’ un altre poble, inclús molts estaven convençuts que els indis no tenien ànima. És una qüestió que avui no plantejaria cap discussió. Però en aquell temps es veu que un havia d’anar molt contra corrent per defendre la dignitat i igualtat dels indis.

Ens preguntem quines seran avui les qüestions que ni tan sols ens plantegem i en canvi, estem profundament errats. Segurament, podríem estar hores filosofant sobre quines són aquestes qüestions, però del que estem segurs és que necessitem més persones com fray Antonio de Montesinos, que davant de les injustícies del món – la pobresa, les malalties del continent oblidat, la igualtat de sexe, el racisme, la llibertat de religió, … – s’aixequin i cridin als quatre vent que un món millor no tan sols és possible, sinó necessari.

IMG_4139Heuris, un jove implicat en la parròquia de Sabaneta. 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s